Puromuz3.com: Aromalı Puro
Puro silindir şeklinde sarılmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında duman modülçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak kip, esnek ve ötümlü bir örgüda olmalı, okşayıcı bir aromaya ve derneşik yanmayı esenlayacak canipıcı özelliğe mevla olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf necip katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı güçlü miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en bol purolar olarak nitelendirilseler bile birbir hayli bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro içer en dikkat etmesi gerekilen şey namuslu bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer namuslu bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tat yada zevk maalesef kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. yekpare saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve içime anık farz etmek içindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem mefkûre rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro rutubet bileğerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri arasında içilen bir puro mefkûre rutubet bileğerlerinde içiliyor akseptans edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasen bu rutubet bileğerleri bile kimisine bakılırsa gayet munis ve içilebilir en mükemmel bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet bileğerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken değişik bir zat bu rutubet bileğerinin puroya günah edilen bir değer bulunduğunu ve asla içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk rutubet nüansı arasında gidip gelmeden cemi aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğişimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir takas yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu rutubet bileğerleri neyi bileğiştirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, tütün azalır ve içimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça tütün artar, içimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna dönem ve görgü ile karar vereceksiniz. Size sima en bol değer bu ve bu bileğerde içmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah molekül averaj 6 ay içerisinde işlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 rutubet tesviye üzerine oturmuş bu düzen sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı için belli başlı bir dönem içerisinde sıcaklarda rutubet enseışı yada soğuklarda humidor zarfında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu konsept bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca zait suhunet bileğişimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 rutubet kıymeti getirmek için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu değer iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek ortamı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz güçlü rutubet olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dönem değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki su haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in geceli gündüzlü ayarlanan rutubet seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile bile gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en bol tutum olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem rutubet alıntı hem rutubet tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Gece gündüz yada mevsim intikalleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde güçlü rutubet bileğerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak çakılı bir rutubet kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.
Bir cevap yazın